Arab bio bulgur saláta
Arab bio bulgur saláta
(a BioSystem Biobolt és Büfé ajánlásával)
elõkészítés: kb.egy óra
elkészítés: 10 perc
kalóriaérték: kb 350 kcal/adag
Az arab országok közkedvelt salátája a bulgur. Számos változata ismert, a paradicsomos enyhén csípős vagy a kecskesajttal kevert is igen finom, most azonban egy egyszerűbbel ismertetjük meg olvasóinkat. (A bulgurról sokan nem tudják, hogy valójában búzatöret. A búzát napon szárítják, majd durvább szemekre törik. Ismert az előfőzőtt változata is, de tulajdonképpen a sima bulgurt is csak le kell forrázni vízzel, attól is megdagad, főzni nem szükséges.)
Köretnek húsok mellé is kiváló, mi azonban akár magában, akár vega feltéthez ajánljuk. (A vega feltétek megtalálhatók a www.biosystem.hu oldalon található étlapokon.)
Bio hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg bulgur
40 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. citromlé
csipet chilipor
csipet só, őrölt fekete (vagy cayeni ) bors
koriander
petrezselyem
4 ek. olivaolaj
A bulgurt forró vízzel kell/érdemes leönteni. Ehhez használjunk forrásvizet. (A BioSystem a Fonyódit használja) Körülbelül egy órát hagyjuk állni. Ezalatt a töret megpuhul. (Az előfőzöttet jóval kevesebb ideig, kb. negyedóráig kell dagadni hagyni.)
Apróra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, utóbbit paszírozhatjuk présben is. Apró darabokra vágjuk a paradicsomot is.
Ha a bulgur kész, szitán kinyomkodjuk belőle a vizet, majd összekeverjük a hagymával és a paradicsommal.
Ezután fűszerezzük korianderrel, petrezselyemmel, chilivel, pici sóval és borssal. (A só elhagyható.) A fűszerezés úgy történik, hogy az értékes ízesítőket összekeverjük a citromlével és az olivaolajjal. (Ismert olyan változat is e salátánál, mely mentát használ koriander és fokhagyma helyett.)
Az ínyencek egy órát állni hagyják a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
Aki akarja, friss zöldségeket is keverhet a salátába. Én személy szerint lencsével szoktam színesíteni az ételt, mely lehet barna v. vörös is. Barnalencse kapható konzerv formában a BioSystem bioboltban Bioitalia elnevezéssel, vörös lencse pedig zacskós kiszerelésben.
Tipp! A fûszerezettség, illetve a fûszerek jótékony hatása kapcsán olvassa el az oldalunkon lévõ Praktikus tanácsok idevágó részét!
|