Den fagylaltja
1 doboz kókusztej
2 tojás sárgája (tojás helyett keményítő+szójaliszt keveréke)
kb. 4 evőkanál folyékony kókuszolaj
egy lime leve héja ízesítőül
150 ml víz
egy csomag zselatin kb. ½ liter zselé elkészítéséhez (zselatin helyett agar-agar, amely egy
algaféle ami nagyon jól kocsonyásodik)
édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
Készítsük el a zselatint az utasításoknak megfelelően, és keverjük el alaposan, hogy jól feloldódjon.
Alaposan keverjük össze a kókusztejet (a szilárdabb, krémes részt, és a folyékony tejet is), a szűz kókuszolajat, és a tojássárgáját, adjuk hozzá a lime levét és héját, keverjük el újból, majd adjuk hozzá az elkészített zselatint, és újra keverjük össze.
Ennél a pontnál hozzáadhatjuk az édesítőszert. A fagylalt fagyasztás után kevésbé érződik majd édesnek, mint ebben a szakaszban, ezért kicsit édesítsük „túl”. A végeredmény természetesen függeni fog az édesítő típusától, ezért nem árt némi tapasztalat ehhez a fázishoz.
Ezután öntsük a kész keveréket a fagylaltgépbe, és 20 perc elteltével már élvezhetjük is a rendkívül egészséges kókuszos – lime fagylaltot. (Fagylaltgép hiányában fagyasztószekrényben is elkészíthető.)
Megjegyzések:
Néhány csepp lime-olaj is tehető a keverékbe, ennek hiányában citromlé, vagy még egy lime héja is használható.
A zselé arra jó, hogy megakadályozza a fagylalt keményre fagyását a fagylaltgépben. Cukor nélkül nagyon hamar megkeményedik, tönkreteheti a berendezést. A zselé helyettesíti a cukrot, így a fagylalt probléma nélkül habosítható.
Figyeljünk oda, hogy a fagyasztóban történő fagyasztás után várjunk egy kicsit, hogy felengedhessen, mert az alacsony hőmérsékleten rendkívül keményre fagy. A kereskedelmi forgalomban kapható fagylaltok nagy mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ami megakadályozza, hogy a fagylalt keményre fagyjon, de a házi készítésű fagylaltok betonkeményre képesek dermedni. Ezért várjunk egy kicsit, hogy felengedjen, esetleg használjunk nyalóka-pálcikákat a fagyasztáskor.
(Fagyasztószekrényben való fagyasztáskor a kókuszolaj esetleg kicsapódhat)
Kókuszolajos kenyér (kenyérsütő gépben készül)
Hozzávalók, ebben a sorrendben:
360 ml víz
1 evőkanál cukor
1 púpozott teáskanál só
350 gr teljes kiőrlésű liszt (amennyiben lehetséges, bio)
150 gr sima liszt (amennyiben lehetséges, bio)
3 evőkanál szűz kókuszolaj
1 tasak élesztő
Szórjunk a tetejére szezámmagot, ha a gép befejezte a tészta dagasztását.
Extra ízhatás és ropogósság érdekében a géphez mellékelt utasításban szereplő javasolt időpontban adhatunk hozzá: darabolt diót, tökmagot, napraforgómagot, lenmagot.
Tejtermék-mentes kenyér
Hozzávalók:
2 csészényi finomra őrölt mandula (ha lehet, addig őröljük, amíg mogyoróvajjá nem változik)
3 tojás fehérje felverve (keményre) ( tojás helyetzt keményítő+szójaliszt keveréke)
1 evőkanál szűz kókuszolaj (folyékony)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1. Robotgéppel keverjük össze a hozzávalókat, kivéve a tojásfehérjét.
2. Adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét.
3. Kenyérsütő tepsiben süssük 180oC–on, amíg a teteje szép világosbarna nem lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló is tisztán kihúzható belőle.
Megjegyzések:
- Hozzáadhatunk egy kevés fekete borsot, fokhagymaport, vagy fűszerkeveréket is.
- Csirke, vagy pulyka töltelékének is kiváló, ehhez tegyünk még bele friss zsályát, rozmaringot és kakukkfüvet (vagy más, kedvelt fűszert).
Sárgarépa-torta
· 240 gr reszelt bio-sárgarépa
· 240 gr porított barna cukor
· 180 gr szűz kókuszolaj
· 120 gr sima, teljes kiőrlésű bio-liszt
· 60 gr aprított bio-dió
· 2 db háztáji bio-tojás ( tojás helyett keményítő+szójaliszt keveréke)
· 1 db bio-narancs reszelt héja
· 1 teáskanál szódabikarbóna
· 1 teáskanál őrölt fahéj
Keverjük össze az összes hozzávalót, és tegyük egy kókuszolajjal kikent sütőtálba. 180oC-ra előmelegített sütőben süssük 45 – 60 percig. (Fém hústűvel ellenőrizzük – a sütemény akkor van kész, amikor már nem tapad!)
Gyors és ízletes kókuszos krumpli
Hozzávalók:
· 1 nagy sütni való krumpli személyenként (lehetőleg bio)
· 1 fokhagymagerezd személyenként (lehetőleg bio)
· 1 desszertes kanál szűz kókuszolaj személyenként
Melegítsük elő a sütőt 200oC-ra. Olvasszuk fel a kókuszolajat egy nagy sütőedényben. Hámozzuk meg, és vágjuk vastag szeletekre a krumplikat és a fokhagymát, és tegyük őket az edénybe, és locsoljuk meg őket a kókuszolajjal. Ízlés szerint szórjunk rá tengeri sót (bio). 20 perc után ellenőrizzük, és fordítsuk meg őket. Süssük még 20 percig, amíg ropogósak nem lesznek (és nagyon finomak!)
Éljen a természet csodálatos adományaival. A kókuszzsír rendszeres használata olyan zsírsavakat jutat a szervezetbe amilyen az anyatejben található. Ez a laurinsav. Erősíti az immunrendszert, megoldás a gyomor és bélbetegségekre. Antimikrobiális hatása segít Pl: a candída leküzdésében vagy szépíti a bőrét.
Gondolja el ilyen egyszerűen tud megoldani a szervezetében ilyen sok problémát egy csodálatos anyaggal a kókuszzsírral.
A kókuszzsír szerkezete nagyon stabil ezért kiváló sütéshez nem keletkezik benne méreganyag. Napi étkezésben vaj helyet használható.