Húsnélkül élni
2007.01.24. 20:11
Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség és a Kanadai Diétaspecialisták
állásfoglalása arról, hogy a megfelelően tervezett vegetariánus táplálkozás
egészséges, megfelelő tápértékű és egészségügyileg előnyös hatása van különböző
betegségek megelőzésében és kezelésében. Az Egyesült Államokban a felnőttek
körülbelül 2,5%-a, a kanadai felnőttek 4%-a vegetariánus táplálkozást követ. Forrás:http://www.krisna.hu/hirek/allasfoglalasFull.txt
A vegetariánus táplálkozás alatt olyan étrendet értünk, mely nem tartalmaz húst, halat vagy baromfit. A vegetarianizmus iránti érdeklődés növekedést mutat, és már általános, hogy vegetariánus ételeket kínál sok étterem és kollégiumi ételszolgáltatás. Jelentős növekedés történt a vegetariánusok által preferált élelmiszerek értékesítésében, és ezek az élelmiszerek megjelentek sok szupermarketben is. Ez az állásfoglalás áttekintést ad a vegetariánusok számára kulcsfontosságú tápanyagokra vonatkozó jelenlegi tudományos adatokról, beleértve a proteint, vasat, cinket, kalciumot, D-vitamint, a riboflavint, a B12-vitamint, az A-vitamint, az n-3 zsírsavakat, és a jódot. A vegetariánus, és vegán táplálkozás meg tud felelni jelenlegi ajánlásainknak, ezen tápanyagok mindegyikével kapcsolatban. Néhány esetben, vitaminnal dúsított élelmiszerek vagy táplálék kiegészítők használata hasznos lehet az egyes tápanyagokra vonatkozó ajánlásaink biztosításához. Jól tervezett vegán vagy más vegetariánus típusú táplálkozás megfelelő bármely életszakaszban: terhesség alatt éppúgy, mint szoptatás idején vagy csecsemőkorban, gyermekkorban vagy serdülőkorban. A vegetariánus táplálkozás számos táplálkozási előnyt biztosít, mivel alacsonyabb szintű a telített zsírok, a koleszterin és az állati fehérjék bevitele, és magasabb a szénhidrátok, rostok, magnézium, kálium, folsav és antioxidánsok, mint a C- és E-vitaminok és fitokemikáliák bevitele. A vegetariánusokkal kapcsolatban arról számoltak be, hogy alacsonyabb a testtömeg indexük, mint a nem vegetariánusoknak, ahogy alacsonyabb a halálozási arányuk az iszkémiás szívbetegségben is; a vegetariánusoknak alacsonyabb a vér koleszterin szintje; alacsonyabb a vérnyomása; és alacsonyabb a hypertonia, a 2-es típusú cukorbetegség, a prosztata- és vastagbélrák aránya. Habár számos szövetségi finanszírozású és intézményes élelmezési program igazodni tud a vegetariánusokhoz, jelenleg kevés rendelkezik a vegánoknak is ajánlható élelmiszerrel. Mivel a vegetariánusok között eltérő táplálkozási szokások tapasztalhatók, egyéni vegetariánus tápanyagfelvételi beállítás szükséges. A dietetikus szakemberek felelőssége, hogy támogassák és bátorítsák azokat, akik kifejezésre juttatják, hogy vegetariánus étrendet szeretnének követni. Kulcsszerepet töltenek be a vegetariánus ügyfelek oktatásában, ami az egyes tápanyagok élelmiszer forrásaival, élelmiszer beszerzéssel és készítéssel és bármilyen táplálkozási szokás módosításával kapcsolatos, amit esetleg az egyéni igények szükségessé tesznek. A vegetariánusok menü tervezése leegyszerűsödhet az élelmiszer táblázatok használatával, melyek megadják az élelmiszer csoportokat és az adagolást. J Am Diet Assoc. 2003;103:748-765.
Állásfoglalás nyilatkozat
Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség és a Kanadai Diétaspecialisták állásfoglalása arról, hogy a megfelelően tervezett vegetariánus táplálkozás egészséges, megfelelő tápértékű és egészségügyileg hasznos különböző betegségek megelőzésében és kezelésében.
Vegetariánizmus a jövőben
A vegetariánus az a személy, aki nem eszik húst, halat, szárnyast vagy ezeket tartalmazó élelmiszert. A vegetariánusok evési szokásai jelentősen eltérhetnek egymástól. Egy lakto-ovo vegetariánus étkezési szokásainak alapja a gabona, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magok, dió, tejtermékek és tojás, de nem tartalmaz húst, halat és szárnyast. A lakto-vegetariánus a húson, halon és szárnyason kívül, nem eszik még tojást sem. A vegán vagy teljes vegetariánus étkezési szokásai hasonlóak a lakto-vegetariánuséhoz, azzal a kivétellel, hogy nem fogyaszt tejterméket és más állati terméket sem. Még e szokásokon belül is, jelentős különbségek lehetnek, hogy mely állati termékek fogyasztását kerülik.
Azokat az embereket, akik makrobiotikus étrendet választanak, gyakran vegetariánus táplálkozást követőknek tekintik. A makrobiotikus étrend nagyrészt a gabonán, hüvelyeseken és zöldségeken alapul. Gyümölcsöket, magokat és diót kisebb mértékben használnak. Néhány makrobiotikus étrendet követő ember nem igazán vegetariánus, hiszen kismértékben halat is fogyaszt. Néhány, magát vegetariánusnak tekintő személy, aki nem igazán az, halat, csirkét sőt még húst is eszik (1,2). Néhány kutatási tanulmány ezeket a magukat vegetariánusnak nevezőket szemi-vegetariánusoknak minősíti és azokat is, akik alkalmanként esznek ugyan húst, de nagyrészt vegetariánus táplálkozást követnek (3) és azokat is, akik halat és baromfit esznek, de hetente kevesebb, mint egyszer (4). Hogy pontosan felbecsüljük egy vegetariánus vagy egy magát annak nevező személy étrendjének táplálkozási minőségét, egyénenkénti becslés szükséges.
A vegetariánus étrendet választók körében gyakori okok: az egészségügyi megfontolások, környezetvédelmi vonatkozások, és állatvédelmi tényezők (5,6). Az étkezési szokás megválasztása okául a vegetariánusok gyakran hivatkoznak gazdasági okokra, etikai megfontolásokra, világélelmezési hatásokra és vallási meggyőződésre.
Fogyasztói trendek
2000-ben az Egyesült Államokbeli felnőtt népesség körülbelül 2,5%-a (4,8 millió ember) következetesen vegetariánus étkezést követett és megerősítette, hogy sosem eszik húst, halat és szárnyast (7). A megkérdezettek kicsit kevesebb, mint 1%-a vegán volt (7). E felmérés szerint, a vegetariánusok leginkább a keleti vagy a nyugati parton, nagy városokban élnek és többségében nők.Az Egyesült Államokban a 6-17 éves gyermekek és kamaszok kb. 2%-a vegetariánus, és e korosztály kb. 0,5%-a vegán (8). Egy 2002-es vizsgálat (9) szerint, a kanadai felnőtt lakosság 4%-a vegetariánus; ez kb. 900.000 embert jelent. Azon tényezők között, melyek hatással lehetnek az Egyesült Államokbeli és kanadai vegetariánusok jövőbeli számára, ott van a vegetarianizmus iránti érdeklődés növekedése, és az olyan országokból érkező bevándorlók, ahol a vegetarianizmus megszokott gyakorlat (10). Az, hogy az Egyesült Államokban a felnőttek 20-25%-a azt mondja, hogy heti négyszer vagy többször húsnélküli ételt fogyaszt, vagy "többnyire vagy ritkán vegetariánus étrendet követ", jelzi a vegetarianizmus iránti érdeklődést (11). További bizonyítéka a vegetarianizmus iránti érdeklődés növekedésének a főiskolai és egyetemi állati jogi/etikai kurzusok; a vegetarianizmussal kapcsolatos web site-ok, magazinok, újságok és szakácskönyvek szaporodása; és az emberek arra hajló attitűdje, hogy ha nem otthon esznek, vegetariánus ételt rendeljenek. Az 1999-ben vizsgált személyek több, mint 5%-a nyilatkozta, hogy ha nem otthon eszik, mindig vegetariánus ételt rendel; közel 60%-uk pedig "néha, gyakran vagy mindig" vegetariánus ételt rendel az étteremben (12).
Az éttermek reagáltak a vegetarianizmus iránti ilyen érdeklődésre. A National Restaurant Association (Országos Éttermi Szövetség) jelentése szerint, az Egyesült Államokban tízből nyolc étterem az asztalos kiszolgálásban vegetariánus fogásokat ajánl (13). A gyors-éttermek kezdenek ajánlani salátákat, veggie burgereket, és más vegetariánus lehetőségeket. Sok főiskolai hallgató tekinti magát vegetariánusnak. Válaszul erre, a legtöbb egyetemi ételszolgáltató vegetariánus lehetőségeket is kínál (14).
A vegetariánus élelmezés iránti szakmai érdeklődés is növekedést mutat; a tudományos irodalomban a vegetarianizmussal kapcsolatos publikációk száma a késő 1960-as évek évi 10-ről, az 1990-es években évi 76-ra nőtt (15). Továbbá, a publikációk fő témája is változik. 25 vagy több évvel ezelőtt, a cikkek elsődlegesen a vegetariánus étrend táplálkozási helyességének kérdéséről szóltak. Napjaink témája: a vegetariánus étrendek használata a betegségek megelőzésében és kezelésében. Több publikáció fő témája járványtani tanulmány és kevesebb az esettanulmány és a levelek a szerkesztőhöz (15).
Növekvő megbecsülés övezi a növényi alapú étrendek előnyeit, mely növényi eredetű tápanyagokban bővelkedik és korlátozott mennyiségű állati tápanyagot tartalmaz. Az American Institute for Cancer Research (Amerikai Intézmény a Rákkutatásért) és a World Cancer Research Fund (Világ Rákkutatási Alapítványa) szükségesnek látja a növényi alapú étrend túlsúlyát, mely különböző zöldségekben és gyümölcsökben, hüvelyesekben és minimálisan feldolgozott, keményítőben dús nyersanyagokban gazdag és a vörös hús fogyasztás korlátozását, ha egyáltalán vörös húst fogyasztanak (16). Az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) a főleg növényi eredetű alapanyagokból készült ételek fogyasztását ajánlja (17). Az American Heart Association (Amerikai Szív Szövetség) egy kiegyensúlyozott étrendet ajánl, melyben a zöldségeken, gabonán és gyümölcsökön van a hangsúly (18), és a Heart and Stroke Foundation of Canada (Kanadai Szív és Stroke Alapítvány) a gabona és zöldségek használatát javasolja a hús helyett, mint az étkezés koronája (19).
Az American Cancer Society, az American Heart Association és a National Institutes of Health és az American Academy of Paediatrics (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) által kidolgozott Egységes Étrendi Irányelvek változatos növényi alapú étrendet követel meg, mely gabona termékeket, zöldségeket és gyümölcsöt tartalmaz a főbb krónikus betegségek kockázatának csökkentése érdekében (20).
Az elérhető új termékek
Az Egyesült Államokbeli vegetariánus élelmiszerek piaca (húshelyettesítők, nem tejalapú tejek és vegetariánus fogások, melyek közvetlenül kiváltják a húst és más állati eredetű termékeket), 2002-ben elérte a 1,5 milliárd dollárt, az 1996-os 310 millió dollárról (21). Várhatóan ez a piac 2006-ra megduplázódik, 2,8 milliárd dollárra nő (21). A hús helyettesítők kanadai értékesítése 1997 és 2001 között több, mint megháromszorozódott (22).
A felhasználásra kész új termékek, mint A-vitaminnal dúsított élelmiszerek és komfort-ételek, még elfogadásra várnak, hogy észrevehetően beilleszkedjenek a vegetariánusok tápanyag felvételébe. A-vitaminnal dúsított élelmiszereket, mint a szójatejek, húspótlók, juice-ok és reggeli gabonafélék, alapjában véve hozzávehetjük a vegetariánusok kalcium, vas, cink, B12-vitamin, D-vitamin és riboflavin tápanyagfelvételéhez. A vegetariánus komfort-ételek, mint a veggie burger-ek és veggie dog-ok, fagyasztott fogások, poharas élelmiszerek és a szójatej, a múlthoz képest, napjainkban sokkal egyszerűbbé teszik a vegetariánus létet.
A vegetariánus ételek készen is hozzáférhetők mind a szupermarketekben, mind a bio-üzletekben. A vegetariánus ételek tömegének felét a szupermarketekben adják el és kb. a felét a bio-üzletekben (21). A szójatej értékesítések háromnegyede a szupermarketekben történik (21).
A vegetarianizmus egészségügyi jelentősége
A vegetariánus étrendeknek számos előnye van, például a telített zsírok, a koleszterin és az állati fehérje alacsony szintje, illetve a szénhidrátok, rostnövények, magnézium, bór, folsav, C és E-vitaminok és más antioxidánsok és fitokemikáliák magasabb szintje (27-30). Néhány vegánnak alacsonyabb a felvétele az ajánlottnál B-12 és D-vitaminból, kalciumból, cinkből és ritkán riboflavinból (27,29,31).
Forrás és további részletek:http://www.krisna.hu/hirek/allasfoglalasFull.txt
|