Cikkek : A tavaszi vitaminpótlás |
A tavaszi vitaminpótlás
2007.03.14. 21:43
Ilyenkor tavasszal kell a legjobban odafigyelnünk az egészséges, vitaminban gazdag táplálkozásra.
www.holgyforum.hu
A megfelelő mennyiségű vitamin bevitele szervezetünkbe létfontosságú, mert a vitaminok gondoskodnak az anyagcsere-folyamataink zavartalanságáról, szabályozzák a szénhidrátok, a fehérjék és az ásványi anyagok felhasználását, ily módon hozzájárulnak a szükséges energia előállításához. A vitaminok nélkülözhetetlenek a sejtek, vértestek, csontok és fogak felépítéséhez, valamint erősítik az immunrendszert is, ami a téli időszakban a megfázás és influenzavírusok elleni védelem szempontjából különösen fontos.
A vitaminokat leginkább a nyers zöldségekből, gyümölcsökből nyerhetjük.
C-vitamint legnagyobb mennyiségben a kivi, narancs, grépfrút, ananász, paprika, savanyú káposzta és hagyma tartalmaz B1 vitamin a narancsban, édesköményben és csaknem minden káposztafélében található B6 vitaminhoz banánból, savanyú káposztából, zellerből és paprikából juthatunk A vitamin, illetve elővitaminjának forrásai a sárgarépa, az aszalt sárgabarack, paradicsom, sárgadinnye, spenót (gyorsfagyasztott is!) és a saláta E vitamin a mogyoró-félékben, paprikában és a legtöbb káposztafélében fordul elő nagyobb mennyiségben Biotinhoz legkönnyebben alma, mogyoró, zöldborsó, bab és gomba fogyasztása révén juthatunk.
Forrás:http://www.holgyforum.hu/hirek.asp?tid=1&NewsId=30888
|